VESZÉLYBEN VAN SZEMÜNK FÉNYE

Veszélyben van szemünk fénye

Helyes táplálkozással megelőzhető a betegség

Mi magyarok látásunk romlásától tartunk a legjobban, azonban mégsem ismerjük azt a szembetegséget, amely minden harmadik embert érint hazánkban.

Egy felmérés szerint a magyarok 48 százaléka a látásának károsodásától fél legjobban a jövőt illetően. Sőt, szemük világának elvesztésétől jobban tartanak, mint a cukorbetegségtől vagy az impotenciától. Mégis, a megkérdezettek 62 százalékának fogalma sincs arról, mi az az időskori makuladegeneráció (AMD). Pedig ez a betegség az idősebb korosztályban minden harmadik embert érint. Az AMD a szem egészségét leginkább veszélyeztető elváltozás. A kór a fejlett országok leggyakoribb problémája, amely az Egészségügyi Világszervezet (WHO) szerint a vakság elsődleges kiváltója is egyben. A betegség ráadásul gyógyíthatatlan, pusztán annak kialakulását lehet megelőzni, vagy késleltetni. A szakemberek szerint éppen ezért lenne nagyon fontos, hogy mindenki tisztában legyen a veszélyekkel.

Süveges Ildikó, a Semmelweis Egyetem I. számú Szemészeti Klinikájának igazgató főorvosa szerint az időskori makuladegeneráció mára már elsődleges oka a vakságnak, leváltva ezzel a cukorbetegséget. A kór az éleslátás-központ funkcióvesztését jelenti, de teljes vakság nem mindig alakul ki. "A panaszok leggyakrabban a következők: az egyenes vonalak ferdékké, hullámossá válnak, a látótér közepén halvány szürkés folt jelenik meg, amely körül homályos a látás. Később az éleslátás helyén sötét folt lesz, amely minden mást kitakar" - mondja a doktornő. "Jellemző tünet, hogy a beteg nem látja ahová néz: a lábos mellé teszi a zöldségeket, kiborítja a csészét, nem tud tévét nézni vagy keresztrejtvényt fejteni. Mivel a baj főleg idős korban alakul ki, gyakorlatilag pont azokat a tevékenységeket akadályozza meg, amelyeket ilyen korban az emberek végezhetnének." Az időskori makuladegeneráció szinte soha nem okoz teljes vakságot, a térlátás megmarad.
Az utóbbi évek felmérései alapján kiderült, hogy a betegség kialakulása a táplálkozással nagy mértékben összefügg. "Azt a hozzáállást, hogy a korral járó látásromlás természetes, el kéne felejteni" - mondja Süveges Ildikó.

A dohányzás elősegíti, a lutein hátráltatja


Az AMD gyulladásos folyamat eredményeként alakul ki, amelyre hatással van többek között a sok káros UV-sugárzás. Kialakulását azonban lehet lassítani, vagy meg lehet akadályozni. Nagyon fontos, hogy a táplálkozásnak része legyen megfelelő mennyiségű lutein, zeaxantin (a spenótban és a káposztafélékben található), emellett elegendő réz, cink, C- és E-vitamin. Az Omega-3 zsírsavak szintén segítenek a megelőzésben, a sok halat fogyasztó népek között a betegség alig ismert. A luteint tartalmazó étrendkiegészítők fogyasztása is éveket jelenthet az emberek látásának megtartásában. Fontos tudni, hogy a dohányzás akár negyvenszeresére növeli a makuladegeneráció kialakulásának esélyét.

Wlcsek Anna

Forrás: www.reggel.hu

AMD LEÍRÁSA (Makuladegeneráció)


40 éves kor felett Önnek is lehet, anélkül, hogy tudna róla


Mi az a makuladegeneráció?

A makuladegeneráció (MD) az életkor előrehaladtával jelentkező szemészeti megbetegedés. Gyakran életkorfüggő vagy időskori makuladegenerációnak is nevezik.
A kórkép a 65 év feletti lakosság mintegy 25%-át érinti. A fejlett országokban a látásromlást okozó késői stádium az 50 év felettiek vakságának vezető oka.

A betegség a szem makulának (sárgafolt) nevezett részét támadja meg. Ez a látóhártya (retina) központi része, a szemgolyó hátsó felén elhelyezkedő fényérzékeny szövet. A látóhártyán képződnek le a külvilág tárgyai, majd a keletkezett impulzusokat a látóideg továbbítja az agy felé. A macula területe szolgáltatja a centrális látást, amelynek révén érzékeljük környezetünk finom részleteit, felismerjük az arcokat, olvasunk vagy épp a TV-t nézzük. A macula károsodását kifejezett látásromlás követi. A makuladegeneráció korai szakaszában tipikus a látóhártya mögötti kis göbök megjelenése. Ezek az ún. drusenek kis, kerek elváltozások, nem okoznak jelentősebb változást a látásban. A legtöbb embernél a drusenek sosem okoznak súlyos látásromlást.
Bizonyos esetekben azonban előfordulhatnak olyan változások, amelyek a makuladegeneráció késői szakaszához vezetnek, amelyet rendszerint már látásromlás kísér. A panaszok többnyire csak az egyik szemen jelentkeznek. Mivel az egészséges szem kompenzálja a beteg szem okozta látásromlást, a makuladegeneráció kezdetben észrevétlen maradhat. Bizonyos esetekben a betegség a másik szemen is jelentkezik.

A makuladegeneráció két formája:

A makuladegeneráció késői szakaszának két formája ismeretes: a "száraz" és a "nedves" típus.

Amikor a korai szakaszban említett göbök vannak jelen hosszú időn keresztül, a sárgafolt elvékonyodik (atrophiás lesz) és működése károsodik. Ezt hívják "száraz" típusú makuladegenerációnak. Ez némelyeknél a látótér középső részén "üres", kieső területeket okoz. Hatásos kezelés vagy megelőzés nincs jelenleg a száraz típusú makuladegenerációban, különböző látásjavító eszközök, pl. segítik ezeket az embereket abban, hogy folytassák normál élettevékenységüket, amennyire csak lehetséges.
A "nedves" típusú elváltozás felelős a makuladegeneráció okozta súlyos látásromlás 90 százalékáért. Ezt a formát kóros, újonnan képződött vérerek kialakulása okozza a sárgafolt területén, a látóhártya mögött. Ahogy ezekből a kóros, újdonképzett erekből a vér illetve a vérsó a szövetek közé szivárog a szem hátsó részén, végül hegszövet alakul ki, amely a látás jelentős, és maradandó romlását okozza.


Hogyan vehető észre a nedves típusú makuladegeneráció?

A nedves típusú makuladegeneráció korai fázisában a látás homályossá, torzulttá válik. Könnyű és hatásos a makuladegeneráció legkisebb, korai tüneteinek észlelésére az ún. Amsler rács használata. Sok orvos adja betegének otthoni használatra ezt az egyszerű eszközt. A betegek önmagukat tudják vizsgálni rendszeres időközökben és észrevehetik a legkisebb változást is látásukban a szokásos ellenőrző vizsgálatok közti időszakban is.


AZ AMSLER RÁCS HASZNÁLATA

  1. Ha már visel szemüveget, ne felejtse el a vizsgálathoz is használni azt.
  2. Takarja el az egyik szemet és nézzen az ábra közepén lévő pontra.
  3. A szemét a közeli látótávolságra állítsa élesre az egész vizsgálat ideje alatt.
  4. Nézzen a közepére és mindvégig csakis a közepére.
  5. Az összes vonalnak egyenesnek kell látszania. Mindegyik négyzetnek egyforma méretűnek kell látszódnia.
  6. Végezze el a vizsgálatot a másik szemen is a takarás váltásával.

Ha esetleg felfedezi az AMD tüneteit a fenti kísérlet alapján, forduljon szakorvosához a pontos diagnózis érdekében. Ne feledje, ha Ön valamely retina betegségben szenved, nincs egyedül! Várjuk hívását, készséggel állunk a rendelkezésére.


Hogyan lát a "nedves" típusú makuladegenerációban szenvedő beteg?

A fenti ábrán látható egy példa arra, ahogyan az egy hónappal korábban még normálisnak látott rácsrajzolat képe torzul a friss makuladegenerációs beteg látásában.
Számos esetben azoknak a betegeknek, akiknél csak göbök láthatók a szemfenéken vagy a makuladegeneráció korai stádiumában vannak, nincsenek észrevehető tüneteik az Amsler rácsot szemlélve, ezért rendszeres szemészeti vizsgálat javasolt mindenkinek 40 éves kor felett. Fontos tudni azt is, hogy a göbök illetve a száraz típusú makuladegeneráció átalakulhat a nedves, érújdonképződéssel járó formába.
Ha valakinek száraz típusú makuladegenerációt állapítottak meg, nagyon hasznos lehet az Amsler rács használata. E személyeknek tanácsos a centrális látásukat rendszeresen ellenőrizniük és bármilyen új elváltozást észlelve azt jelenteniük szemorvosuknak.


Mit tegyen, ha azt gyanítja, hogy Önnek is makuladegenerációja van?

A "nedves" típusú makuladegenerációt csak szemész orvos diagnosztizálhatja. Gyanú esetén keresse fel szemészorvos, mert látását a betegség nagyon gyorsan megronthatja. A látásromlás ebben a betegségben olyan, mint a hegyről lefelé guruló vonat. A kezelés célja lelassítani vagy megállítani a látás további romlását. A kezelés nem képes a vonatot visszajuttatni a hegytetőre, vagyis a már kialakult látásvesztés maradandó.
Mindenkinek, 40 éves kora felett rendszeres szemészeti ellenőrzésen kellene részt venni. Az Amsler ráccsal végzett önvizsgálat pedig az egyes ellenőrző vizsgálatok közti időben ajánlott. Mivel a makuladegeneráció kialakulásában valószínűleg örökletes tényezők is szerepelnek, ezért akiknek a családjában előfordult már hasonló betegség 40 éves koruk felett kétévente szemfenékvizsgálat elvégzése javasolt.
Összegezve, az első lépés a "nedves" típusú makuladegeneráció lelassítása felé az, hogy a lehető leggyorsabban meg lehessen állapítani, vajon elindult-e a vonat a hegyről lefelé.

Forrás: www.retina.hu

Ha bármi gyanúsat tapasztal látásával kapcsolatban, kérjük keresse fel a legközelebbi szemészeti szakrendelést.

5600 Békéscsaba, Luther u. 5.

Komputer Optika Szemorvosi Centrum

További információ:

Ajánlott vitaminok:

Szemerő Lutein Forte filmtabletta - Még több luteinnel az egészséges szemért. Klinikailag bizonyítottan.
© Komputer Optika Üzletház, minden jog fenntartva! Jogi útmutató.