A NAPSZEMÜVEG ÖLTÖZTET IS...


A napszemüveg öltöztet is...

Az évek során a napszemüveg egyre népszerűbb lett, ma már nem csak azok hordják, akik a szemüket szeretnék megóvni a káros sugaraktól. Sokak tekintik ruházatuk kiegészítőjének, mint mondják: a szemüveg egyben öltöztet is. Egyre többen ismerik fel a napszemüveg fontosságát, és használják erős napsütésben, sportoláshoz, vezetéshez, vízparton. Azonban vásárlás előtt felmerül a kérdés, milyet vegyünk!? Szakemberek szerint az a legfontosabb, hogy a káros UV-sugarakat minél jobban megszűrje a napszemüveg lencséje.

Tuska Jánosné, Optometrista kontaktológus, látszerész mester: "A lencsénél pedig van olyan, hogy picit sötétebb, vagy világosabb lencse. Na most ez is attól függ, hogy kinek mennyire fényérzékeny a szeme. Általában olyan 40-50 %-os fényszűrésű lencsét használunk, de létezik ennél sötétebb, ami 60-70 %-át szűri meg a fénynek, ez attól függ, hogy ki milyen helyen használja."

A napszemüveg amellett, hogy véd, még öltöztet is. A keretek milyensége széles palettán mozog: vannak szolid, vékony fémkeretek, egész arcot eltakaró, feltűnő műanyag keretek, ki-ki választhat kedve, és ízlése szerint. A legfontosabb követelmény azonban az, hogy a lencse szűrőképessége minél tökéletesebb legyen. A nem megfelelő lencse többet árt, mint használ.

Tuska Jánosné: "Ha nem megfelelő UV szűréssel van ellátva a napszemüveg, abban az esetben, csak a címke van rajta, de viszont műszerrel visszamérve tehát nincs UV szűrése a lencsének, ebben az esetben egy sötétebb szín, vagy bármilyen, tehát lehet az világosabb is, de nincs UV szűrése. Akkor a pupilla kitágul, és a szembe bekerül a káros UV sugárzás, a káros UV fény, és ezáltal szemkárosodást, retinakárosodást, és súlyos szemproblémákat okozhat."

A lencsék tekintetében is nagy a választék, ki-ki saját igénye szerint dönthet. Vannak teljesen áttetsző, csupán UV- szűrővel ellátottak, sötétítettek minden színben, és a legújabbak a polaroid lencsék. Sőt, azoknak sem kell lemondaniuk a divatos kellékről, akik gyógyszemüveget hordanak, hiszen már vannak dioptriás napszemüveg lencsék is. Újdonságnak számít a szélvédő mögött is kiválóan fényre sötétedő dioptriás szemüveglencse.

Tuska Jánosné
Tuska Jánosné
Optometrista kontaktológus
Látszerész mester

Tuska Jánosné: "Fényre változtatja a színét, ami azt jelenti, hogy amilyen erősségű fény éri, akkor jobban besötétedik, ha valaki bemegy egy helyiségbe, ott fokozatosan kivilágosodik, tehát nem is kell levenni a napszemüveget, a napszemüveg nyugodtan fönnmaradhat."

Létezik már autósoknak kifejlesztett éjszakai szemüveg is, amely a szemből érkező jármű fényszórójának fényét tompítja.

Egyes esetekben viszont kötelező a napszemüveg viselése. Azok, akik látásjavító lézeres szemműtéten estek át, az operációt követő fél évben mindenképpen védeniük kell szemüket. Akik netán nincsenek tisztában azzal, hogy a napszemüvegüknek milyen az UV szűrése, keressenek fel egy optikai üzletet, ahol biztonságuk érdekében műszerrel bevizsgáltathatják a lencséket.

Sztahovics Zsuzsanna

Forrás:

A Csaba Tv honlapja© Komputer Optika Üzletház, minden jog fenntartva! Jogi útmutató.