GYERMEKEK SZEMÉSZETI SZŰRÉSE

Gyermekek szemészeti szűrése

Korán kideríthető, ha a gyermek esetleg színtévesztő vagy rövidlátó.

Kisgyermekkorban szinte valamennyi szembetegség felismerhető.
Gyermekkorban szinte valamennyi szembetegség felismerhető.

Fontos a szűrés

Ma már nem kötelező a szemészeti szűrés az iskoláskor előtt, a kicsik látószervét csupán születésükkor vizsgálják meg. Ám a rendszeres ellenőrzésekkel számos szemproblémát meg lehet előzni!

Az első vizsgálatok

Az első szemészeti vizsgálat 9 hónapos korban javasolt, majd pedig 2-4-6 éves korban ajánlott elvinni a gyermekünket a gyermekszemészetre, ahol könnyen és teljesen fájdalommentesen megállapíthatók az esetleges rendellenességek.

Észrevehető jelek

Általában felmerülő kérdés: Mégis hogyan vehetjük észre, hogy nem tökéletes a gyermekünk látása, és mire lehet következtetni abból, ha gyermekünk hunyorog vagy közelről nézi a tárgyakat?

A szülő és a tanító is könnyen felismerheti, ha egy gyermek esetleg látásproblémákkal küzd. Látható jel például, ha a gyermek közel hajol bizonyos tárgyakhoz, vagy látását hunyorgással próbálja "élesíteni". A pedagógusok sokszor hanyagságnak könyvelik el azt, ha a tanuló rosszul másolja le a feladatot a tábláról, pedig bizony ezt is indokolhatja a látás gyengesége, a szem valamilyen más betegsége. Fontos tudnunk, hogy a gyermekkori fejfájás hátterében is leginkább szemprobléma - fókuszálási nehézség, szemizom probléma - húzódik.

Mit tegyünk, ha felismertük a bajt?

Amennyiben a szemorvosi vizsgálat során kiderül, hogy az óvodás, kisiskolás gyermek látását korrigálni, fénytörési hibáit javítani kell, szemüveget javasolunk a kicsinek. A tizennégy éves vagy annál idősebb fiataloknál - különleges esetekben hamarább is - már a kontaktlencse viselése is szóba jöhet, ám erről is mindenképpen érdemes kikérni Tuska Jánosné optometrista-kontaktológus szakember véleményét. Gyermekkorban még nem ajánlott a szemműtét, hiszen fejlődésük során még változhat a látószervük.

Hasznos tanácsok

Ügyeljünk arra, hogy a gyermek otthoni íróasztalán a lámpát úgy helyezzük el, hogy a fény oldalról világítsa meg a füzetét, könyvét. Legjobb a természetes fény. Félhomályban soha ne tanuljon, hiszen így túlerőltetheti a szemét. A televíziót és a számítógép monitorját ne nézze sötétben, mindig legyen egy halvány, sejtelmes fény a szobában. Lehetőség szerint kerüljük tanulás során a régi típusú - nem elektronikus gyújtású - neon lámpák használatát.

Vegyük komolyan a kancsalságot!

Sok szülő gondolja azt, hogy a kancsalság csupán szépséghiba vagy gyermekének szexepilje. Ezt a problémát azonban egyáltalán nem szabad félvállról venni, hiszen a két szem együttműködési zavarát akár okozhatja a szemet mozgató izmok rendellenes működése, daganat, gyulladás vagy más rendellenesség is. Ha Ön, mint szülő egy kicsit is elbizonytalanodik, vagy úgy látja, hogy csemetéje kancsal, mindenképpen forduljon a Komputer Optika Szemorvosi Centrumunkhoz bizalommal.

Javasolt szemészeti vizsgálatok gyermekeknek

Első hetekben: Szemvizsgálat szükséges, ha kisbabája nem fordítja szemét a fény irányába, vagy aktívan kerüli azt.
4 és 6 hónapos
kor között:
Szemvizsgálat szükséges, ha kisbabája nem mosolyog ismerős arcok láttán, vagy megjelenik a kancsalság.
9 és 12 hónapos
kor között:
Szemvizsgálat javasolt, ha kisbabája nem játszik játékaival, vagy
nem követi a mozgó tárgyakat a szemével.
18 hónapos és 2 éves kor között: Szemvizsgálat javasolt, ha kisgyermeke gyakran nekimegy valaminek
járás közben.
Iskolakezdés
előtt:
Szemvizsgálat szükséges, ha kisgyermeke gyakran dörzsöli a szemét,
vagy sokat hunyorog, vagy pl. rajzolás
közben túl közel fekszik a laphoz.

Ha bármi gyanúsat tapasztal látásával kapcsolatban, kérjük keresse fel a legközelebbi szemészeti szakrendelést.

Békéscsaba, Luther u. 5.

Komputer Optika Szemorvosi Centrum

További információ:

© Komputer Optika Üzletház, minden jog fenntartva! Jogi útmutató.