SZEMÉSZETI SZAKVIZSGÁLATOK

Szemészeti szakvizsgálatok

A Komputer Optika Szaküzlet és a Komputer Optika Szemorvosi Centrum vállalja létszámtól függetlenül állami intézmények vagy magán vállalkozások munkavállalóinak optometrista* vagy szemész szakorvos által végzett látásvizsgálatát, szemészeti szakvizsgálat vagy szemészeti szűrővizsgálatát személyre szabott, és egyedi kedvezményeket tartalmazó szerződés szerint. A szemészeti vizsgálatokat a munkavállalók létszámától függően egy vagy több előre egyeztetett napon végezzük.

A képernyő előtti munkavégzés minimális egészségügyi és biztonsági követelményeiről szóló rendeletek szerint a szervezett munkavégzés keretében foglalkoztatott munkavállaló esetében, aki napi munkaidejéből legalább 4 órán keresztül rendszeresen képernyős eszközt használ, a munkáltató köteles a foglalkozás-egészségügyi orvosnál kezdeményezni az érintett munkavállaló szemészeti szakvizsgálatának elvégzését a foglalkoztatás megkezdése előtt, és ezt követően legalább kétévenként.

A vizsgálatot a foglalkozás-egészségügyi szolgáltatást nyújtó szakember végzi el, és indokolt esetben a munkavállalót szemészeti szakvizsgálatra utalja be. A munkavállalót a munkáltatónak kell ellátnia a képernyő előtti munkavégzéshez szükséges, éleslátást biztosító szemüveggel. A „képernyő előtti munkavégzéshez éleslátást biztosító szemüveg” fogalmába nem tartozik bele a munkavállaló által egyébként is használt szemüveg, tehát a munkáltató költségtérítési kötelezettsége ezekre az esetekre nem vonatkozik.

A látásromlással és a különböző távolságokhoz, így a monitoros munkatávolsághoz szükséges korrekció megállapításával kapcsolatos szemészeti szakvizsgálat elvégzésére optometrista végzettségű személy is jogosult.

A szemészeti szakvizsgálat csak diplomával rendelkező optometristák vagy orvosok által végezhető. Azaz olyan szakemberek által, akik többéves egyetemi, főiskolai tanulmányokat végeztek. A szemészeti szakvizsgálat nem csak a távoli és közeli korrekció meghatározását jelenti, hanem feladata a szemészeti eltérések, betegségek felderítése is. (pl. szürkehályog, zöldhályog, szemfenéki eltérések, stb.) Tehát egy komplex, a szem egészét alapul vevő vizsgálatot takar.

A vizsgálat részletei:

 • páciens adatok felvétele
 • szemüvegdioptria bemérése
 • anamnézis felvétele
 • szemvizsgálat megtekintéssel: szemmozgások, védőszervek épsége, kötőhártya, pupillareakciók
 • objektív és szubjektív látásvizsgálat
 • távoli, munka és olvasó dioptria felírása
 • kétszemes együttlátás vizsgálata
 • réslámpás vizsgálat
 • szemfenékvizsgálat
 • színlátás vizsgálata
 • szemüvegkeret kiválasztása
 • munkaszemüveg szakszerű elkészítése
 • munkaszemüveg szakszerű és precíz adaptálása (beállítása a viselő számára)
 • optometrista vagy orvosi igazolás kiadása
 • számla kiadása
A szemészeti szűrővizsgálatot (szakvizsgálatot) optometristák vagy szemész főorvosok végzik a legmodernebb szemészeti vizsgáló komputerrel és egyéb szemészeti diagnosztikai műszerekkel. A látás- és szemvizsgálat során megállapítjuk, hogy a munkavállalóknak szükségük van-e szemüveges korrekcióra a mindennapi munkavégzésük során (pl.: a képernyő előtti munkavégzés, vagy más típusú munkavégzés esetén). A vizsgálat eredményeit minden esetben teljeskörű szemészeti leletben rögzítjük. Ha a munkavállalóknak a látásvizsgálat eredménye alapján szükségük van látáskorrekcióra, akkor az éles látást biztosító szemüvegeket a Komputer Optika Szaküzletben (5600 Békéscsaba, Luther u. 5., ahol az udvarunkon a parkolás díjtalan) rövid határidővel, garanciával és a legmodernebb komputer vezérlésű automata csiszológépekkel szakszerűen elkészítjük.

EüM rendelet a képernyő előtti munkavégzés minimális egészségügyi és biztonsági követelményeiről.

A rendelet legfontosabb részletei:
"5. § (1) A munkáltató köteles a munkavállaló látásának vizsgálatát biztosítani, őt szükség szerint, de legalább kétévente látásvizsgálatra elküldeni. A munkavállaló - a külön jogszabály szerinti időszakos alkalmassági vizsgálatokon túlmenően - köteles e vizsgálaton részt venni. A vizsgálatot a foglalkozás-egészségügyi szolgáltatást nyújtó orvos (a továbbiakban: orvos) végzi el, és indokolt esetben a munkavállalót szemészeti szakvizsgálatra utalja be.
(2) Ha a munkavállalót foglalkoztató munkáltatónál működő orvos megállapítja, hogy a munkavállaló részére a képernyő előtti éleslátást biztosító szemüveg biztosítása szükséges lehet, a munkavállalót az 1. számú melléklet szerinti beutalóval utalja be a szemészeti szakvizsgálatra. A beutalóban fel kell tüntetni a képernyő előtti éleslátást biztosító szemüveg használatát szükségessé tevő munkakör megnevezését, és annak a szakvizsgálathoz szükséges mértékű leírását is."
 
Vállalkozásunk 1984 óta folyamatosan foglalkozik látásvizsgálattal és szemüvegkészítéssel, és javítással.
 
1984 óta számunkra mindig kiemelten fontos a szakszerű kiszolgálás, a gyors, pontos és minőségi munkavégzés, a folyamatos fejlesztés, és a vásárlóink számára is kedvező árak kialakítása.
 
A szerződéskötés legfontosabb előnyei:
Egyedi árak és kedvezmények. Személyre szabható egyedi feltételek.
 
További információ és kapcsolatfelvétel:
Ha a szemészeti szűrővizsgálattal vagy a szemészeti szűrővizsgálati szerződéssel kapcsolatban bármilyen kérdése van, akkor kérjük keresse Tuska Jánosné optometrista kontaktológus látszerész mestert személyesen Békéscsabán a Luther utca 5. szám alatt a Komputer Optika Szaküzletben vagy telefonon a +36/66/ 325-590 -es vagy a +36/66/ 323-046 -os telefonszámon.
 
Köszönjük megtisztelő bizalmát.
 

A szerződéskötéssel kapcsolatos információk Tuska Jánosné tulajdonosnál kérhetőek:

66 / 325 - 590

66 / 323 - 046

* Az optometrista és a kontaktológus fő feladatairól bővebben itt olvashat:

www.komputeroptika.hu/optometrista.htm

Komputer Optika-Fotó Szaküzlet és Szemorvosi Centrum
H-5600 Békéscsaba, Luther utca 5.
Telefon: Optika: 66/325-590, vagy a 66/323-046
Fotó: 66/430-548
Fax: 66/325-590, vagy a 66/323-046
E-mail:
© Komputer Optika Üzletház, minden jog fenntartva! Jogi útmutató.