TÁVCSÖVEK
Távcsöveken található jelölések

A nagyítás

A nagyítást mindig egy számmal adják meg, mely mögé egy „x” jelet tesznek, ezzel jelezve, hogy a távcsövön keresztül nézve a szemfenéken keletkezett kép a szabad szemmel látott képnél hányszor nagyobb. Például a tengerészeti távcső nagyítása 7x-es, a vadásztávcsőé 8x-os. Ezt a nagyítás értéket mindig végtelen távolságra állított optikára értjük. Közelre állításkor a nagyítás értéke növekszik.

A nagyítás mögött lévő szám mindig a tárgyoldali lencse hasznos átmérőjét jelenti milliméterben, mely a látcső mélységélességét és fényerejét határozza meg. Ha a tárgylencse lencse átmérőjét elosztjuk a nagyítással, akkor a kilépő pupilla méretét kapjuk. A tradicionális vadásztávcsövek például 8x56-osak, ami azt jelenti, hogy a kilépő pupilla nagysága 7 mm. Ez azért jó, mert éjszaka kitágult pupilla mellet is sok fény jut a szemünkbe, nappal pedig a távcsövön áttekintő szem pupillája* határozza meg a szembe jutó fény erejét.

A látómező

A látómezőt fokban, vagy méterben adják meg. Egy Eschenbach típusú 8x32-es monokuláris távcső látószöge 8º, de ugyanezt méterben is feltüntetik rajta 140/1000 m jelzéssel, mely azt jelenti, hogy a távcsövön áttekintve 1000 m távolságban egy 140 m átmérőjű kört látunk be. A nagy látómezőből arra következtethetünk, hogy ez a látcső olyan látássérültek számára is kiváló, akiknek a centrális látásuk kiesett pl. makula degeneráció következtében. Fontos tudni azt a tényt, hogy minél nagyobb a távcső nagyítása, annál kisebb a látómező. Ezért mindig azt a legkisebb nagyítást ajánljuk, amivel még az elvégzendő feladatok éppen megoldhatók.

A fókuszálhatósági tartomány

A fókuszálhatósági tartományt méterben szokás megadni. A fent említett Eschenbach típusú 8x32-es monokuláris távcső esetében 0,7 m - ∞ van megadva, ami azt jelenti, hogy az okulár lencse elforgatásával 70 cm távolságtól végtelenig bármely távolságra élesen láthatunk.

Hogyan állítsuk be helyesen a távcsövet?

  1. A távcsőbe belenézve állítsuk be a két tubus távolságát úgy, hogy egy körrel határolt mezőt lássunk, miközben mindkét szemmel belenézünk.
  2. Nézzünk bele egy szemmel azon az oldalon, melyen a szem felöli lencse nem állítható és a látott képet állítsuk élesre a középső beállító gyűrű segítségével.
  3. Nézzünk bele csak a másik szemünkkel és a látott képet állítsuk élesre az elforgatható okulárlencsével.
  4. Most már csak a középső beállító gyűrűvel kell élesre állítani.

*A kilépő pupilla az objektív átmérő és a nagyítás hányadosa. Az emberi szem pupillájának legnagyobb átmérője 7 mm, ami megfelel a 8x56-os távcső kilépő pupilla értékének. Körülbelül 40 éves kortól a legtöbb ember pupillája egyre kisebb mértékben képes kitágulni, így a 7 mm-es pupilla méret csökken.

Komputer Optika-Fotó Szaküzlet és Szemorvosi Centrum
H-5600 Békéscsaba, Luther utca 5.
Telefon: Optika: 66/325-590, vagy a 66/323-046
Fotó: 66/430-548
Fax: 66/325-590, vagy a 66/323-046
E-mail:

© Komputer Optika Üzletház, minden jog fenntartva! Jogi útmutató.