VAKSÁGOT OKOZHAT A ZÖLDHÁLYOG

 

Békéscsabán a zöldhályog szűrővizsgálatra 2001 óta van lehetőség

A Békés Megyei Hírlap 2002. november 27-i számában, "Vakságot okozhat a zöldhályog" címmel jelent meg Dr. Süveges Ildikó szemészprofesszor a Semmelweis Egyetem I. Sz. Szemészeti Klinika igazgatójának nyilatkozata, mely valóban egy nagyon alattomos és súlyos vakságot is okozó szembetegségre, nevezetesen a zöldhályogra és annak megelőzésére hívta fel az olvasók figyelmét. Az optometrista kontaktológusoknak kötelessége felismerni a szem bármiféle rendellenességét és a beteget szemész szakorvoshoz küldeni a szükséges gyógykezelés céljából (Diplomaátvételkor erre esküt tettünk valamennyien). Maximálisan egyetértek a professzor asszonnyal abban a tekintetben is, idézem: "a komputeres szemvizsgálat semmiképpen nem helyettesíti az évenkénti szemészeti ellenőrzést." A komputeres szemvizsgáló műszer nem is ezt a célt szolgálja, viszont nélkülözhetetlen a látóképesség objektív korrekciójának pontos és gyors meghatározásához. A szem további vizsgálatához az optometristáknak (látásvizsgáló szakembereknek) minimum rendelkeznie kell réslámpával és szemtükörrel, melyekkel számos szembetegség felismerhető!

Mivel régóta ismert, hogy a glaukóma betegek szemnyomása folyamatosan ingadozik, vagy tartósan megemelkedik, ezért két évvel ezelőtt beszereztem egy digitális szemnyomásmérőt, mellyel a szem nyomásának mérése gyorsan, pontosan és kellemetlen érzés nélkül elvégezhető. "A mikroprocesszoros, digitális tonométerrel a szemnyomás mérését már két éve gyorsan és pontosan el tudjuk végezni" mondta Tuska Jánosné optometrista-kontaktológus, látszerész mester.

Ellentétben az e témában megjelent cikkben leírtakkal, a Komputer Optika Szaküzletemben, mely Békéscsabán a Luther utca 5. szám alatt található, nem csak azoknak végezzük el díjtalanul a látás- és szemvizsgálatot, akik a szemüveget is nálunk készítetik el, hanem mindenkinek! Ezt törzsvásárlóink is igazolhatják. Ez sajnos valóban kevés helyen van így, divat az árukapcsolás. Véleményem szerint az egészségügyi tevékenységet nem lehet kizárólag "üzleti" alapon végezni! Minderről a Békés Megyei Hírlap 2001. július 2-án megjelent "Az ellenőrzéssel a látásunkat menthetjük meg" főcímmel részletesen beszámolt. A mostani tájékoztatást kizárólag azért tartom szükségesnek, mivel Békéscsabán és környékén élők glaukóma szűrővizsgálatát évek óta elvégezzük. Az optikai szaküzletemhez tartozó Szemorvosi Centrumban pedig kiváló szemész szakorvosok nem csak a felnőttek, hanem a 14 éven aluli gyermekek szemvizsgálatát és a szükséges gyógykezeléseket elvégzik, a szemüveget vagy kontaktlencsét, ápolószereket és gyógyszereket pedig TB vényre is felírják a magánrendeléseiken.

Nagyon boldog vagyok, hogy az elmúlt két évben már jó néhány hozzám forduló páciens látását sikerült megmentenünk a szemorvosokkal együtt, mivel legtöbbjüknek fogalma sem volt, hogy a látásuk milyen nagy veszélybe került!

Tuska Jánosné
optometrista-kontaktológus
látszerész mester

A komputeres látásellenőrzés szaküzletünkben díjtalan.

A komputeres noncontact szemnyomásmérés: 990.-Ft.


A Komputer Optika Szaküzletünk nyitva tartása:

Hétfőtől - Péntekig 9-18 óráig

Szombaton 9-12 óráig

További információ a +36/66/325-590 -es telefonszámon vagy személyesen is kérhető
optikai szaküzletünkben.

A zöldhályog nevű szembetegségről további sok hasznos információt a www.komputeroptika.hu/glaukoma oldalon is olvashat.© Komputer Optika Üzletház, minden jog fenntartva! Jogi útmutató.